Det ser ut som om bärplockning i Norrland kan komma att ställa till det för oss hästägare i Skåne.

“LRF vill begränsa allemansrätten för bland annat bärplockning, skidåkning och ridning.”

Artikel i ATL

I detta sammanhang vet jag inte riktigt om jag ska tycka att det är olyckligt eller att det är tur att det finns människor som lägger sin fritid på att kämpa för vår rätt att rida ut.

Ystad-Österlenregionens Ridledsförening

Ridleder i Skåne

Allemansrätten är kanske snart ett minne blott. För några veckor sedan blev jag t.ex. ombedd av en granne att inte promenera med hundarna runt åkrarna här i Tasseboda. Jägarna som arrenderar jakten (grannar de med) ville inte betala arrendet om vi skrämmer bort deras vilt.

Om det inte vore för att jag blir upprörd och ledsen in i själen när de skjuter ihjäl våra vilda djur här i Tasseboda så hade jag funnit detta skrattretande. En eller möjligen två promenader i veckan blir det, eftersom vi inte är hemma när det är ljust. Man kunde ju dessutom konstatera när snön hade legat ett tag att det inte längre är så mycket bevänt med de vilda djuren här i Tasseboda. Åkrarna gnistrade vita … och helt tomma på spår, så när som på en flitig hare eller två, när vi senast promenerade längs hela Tassebodavägen. Men, jag respekterar och tycker om markägaren och kommer därför att foga mig i hans önskemål.

Jägarna beskriver förresten ovanstående alldeles utmärkt själva. Den här texten hittade jag via en annons på Blocket.

“Vi på PS Jaktguiden har jaktmarker spridda över hela södra Sverige. Markerna vi har tagit över har tyvärr och allt som oftast varit helt sönderskjutna och utjagade då många markägare i brist på kunskap har upplåtit jaktmarkerna till högstbjudande jaktlag och oftast på ett års kontrakt! Summa summarum har blivit att jägarna (eller låt oss kalla dom för skyttarna för att inte svärta ner jägarkåren) som då har betalt hutlöst per hektar har velat ha valuta för sina pengar och således beskjutit allt vilt som har gått över deras markgräns och detta är något som vi på PS Jaktguiden anser vara helt förkastligt!”

Företaget klappar sig själv på axeln eftersom de har låtit jakten vila i hela ett år (!) och under den tiden fodrat in de djur som finns kvar på sina marker. Ja ja …