De är som hämtade ur en Alienfilm.

“En fästing kan överleva 11 år utan att äta.”

Det går liksom inte att vinna. Frågan är om de kommer att ta över jorden till slut, de otäcka krypen.

Jag har tagit blodprov på Nicke igen och utrustat honom med fästinghalsband. För det första undrar jag varför de inte kan göra halsband som passar lite mer storvuxna hundar. För det andra ogillar jag tanken på att han förgiftas 24 h per dygn av det. Med tanke på att båda hundarna går i samma trädgård och att Betsy har haft typ två fästingar i år medan Nicke inte har haft färre än två per dag, undrar jag om det inte hade varit bättre att ta reda på exakt varför de är så vansinnigt förtjusta i Nicke. Någon forskare som läser bloggen och kan tänka sig att ta tag i saken?

Kristianstad/Åhus veterinärmottagning har lagt ut bra information på nätet. Särskilt spännande var det att läsa att vetenskapen nu har kommit fram till samma sak som jag gjorde för ett par år sedan. Hundar kan numera visst få ansiktsförlamning, något som förnekades när Nicke fick det.

“Borrelia är känd sedan 1975. Det är en bakterie och symptomen vid smitta kommer oftast plötsligt med framförallt feber som kommer och går. Vanligtvis har hunden smärta från en eller flera leder och ingen aptit. Andra mer sällsynta symptom kan vara neurologiska symptom som t.ex. ansiktsförlamning.”

En annan sak som jag känner igen är det här.

“Anaplasma är en bakterie som infekterar de vita blodkropparna. Vid smitta med anaplasma är symptomen väldigt lika borrelia. Akuta problem som hög feber, trötthet, ont i leder samt ovilja att äta är vanligast. Även här förekommer en kronisk form som kan komma månader efter smitta och då med diffusa symptom som beteendeförändring, hälta, ökad blödningstendens mm. Ibland upplever våra djurägare att hunden har blivit gammal i förtid.”

Särskilt det där sista. Varje dag blir jag förbannad över att vår ståtliga naturkraft till hund blev som en gammal gubbe redan halvvägs i livet, och förbannar mig själv för att jag inte reagerade med mer kraft direkt. Visst, vi var minst en gång hos i stort sett varje veterinär i Kristianstadsområdet, men jag känner ändå att jag skulle ha gjort mer. Läst på mer. Jag fattar inte vad jag sysslade med på den tiden det begav sig.

Ett tips – om ni börjar kalla er hund för gamle gubben redan i sexårsåldern, åk iväg genast och ta alla blodprov ni kan! Ta sedan till Google. Titta inte bara på sjukdomsbilden och behandlingarna för hund, utan även för människa. Det är inte särskilt länge sedan man inte trodde att hundar kunde få fästingburna sjukdomar alls.